juni 2015

  • Eight surprising customs rules to be aware of

Acht opvallende douaneregels waar u tegenaan kunt lopen

Deel deze pagina:

Het belang van een goede voorbereiding
De lijst van douaneregels lijkt nooit te eindigen. Om te onderstrepen hoe gevarieerd - en soms onverwacht - voorschriften zijn, hebben we enkele van de meest opvallende regels voor u verzameld. Daarnaast geven we u enkele tips voor het exporteren van goederen. We hebben daarbij intercontinentale export meegenomen, omdat export binnen Europa vaak een opstap is naar wereldwijde export. Een belangrijk advies is: doe altijd gedegen onderzoek. Door praktische informatie te verzamelen vóór u zelfs maar overweegt te exporteren, kunt u fouten en teleurstellingen voorkomen.

Omdat douaneprocedures voortdurend veranderen en omdat voor ieder product andere regels gelden, is het raadplegen van de European Commission’s market access database een goede start. Het kan lastig zijn om grip te krijgen op alle exportregels, dus voer uw onderzoek per land uit en zorg ervoor dat u een betrouwbare informatiebron raadpleegt. Om aan te geven waar u tegenaan kunt lopen, hebben we enkele opvallende douaneregels verzameld:

  1. Eetbare insecten zijn een trend, maar door verschillen in regels voor voedselveiligheid is de invoer van dergelijke insecten nog niet in alle EU-landen toegestaan. België heeft in 2014 tien insecten goedgekeurd voor menselijke consumptie - en in november waren daardoor de eerste insecten verkrijgbaar in Belgische supermarkten en restaurants.
  2. In vergelijking met andere Europese landen gelden in Frankrijk steeds meer regels voor de amateursport. In Frankrijk is de invoer van creatine (een product dat helpt bij spieropbouw) bijvoorbeeld niet langer toegestaan. De Fransen moeten dus maar wat harder en langer trainen!
  3. Omdat Engeland het op vijf na grootste wijn consumerende land ter wereld is, zou het logisch zijn als de export van wijn naar Engeland eenvoudig zou zijn. Dat is echter niet het geval. Voor het vanuit een EU-lidstaat verzenden van alcohol naar particulieren in het Verenigd Koninkrijk gelden strenge regels. De verkoper moet bijvoorbeeld belastingen betalen aan de Britse autoriteiten. Het Verenigd Koninkrijk staat niet toe dat de consument dit betaalt en neemt goederen in beslag als de juiste procedures niet worden gevolgd.
  4. Het exporteren van melk naar China is geen kinderspel. U kunt flesvoeding voor persoonlijk gebruik verzenden naar particulieren in China, maar niet meer dan zes blikjes (maximaal 900 gram per blikje). Om dit te doen, moet u zich als exporteur bij de Chinese autoriteiten registreren. Andere partijen, zoals de fabrikant, moeten worden geregistreerd en goedkeuring van de Chinese overheid krijgen. Daarnaast is voor alle andere zuivelproducten goedkeuring van de China Certification and Accreditation Administration (CNCA) verplicht om toegang tot de Chinese markt te krijgen.
  5. Regels en voorschriften veranderen continu. Dus zelfs als u al eens naar een bepaald land heeft geëxporteerd, kunt u er niet vanuit gaan dat dezelfde regels zes maanden later nog steeds gelden. Wist u bijvoorbeeld dat honing uit Zuid-Afrika niet mag worden ingevoerd in EU-landen?
  6. Niet alle producten zijn wat ze lijken. Eén van onze klanten wilde bijvoorbeeld rubber vingers van Frankrijk naar de Verenigde Staten verzenden. Deze waren bedoeld als onderdeel van machines die veren van pluimvee verwijderen - en dus niet als delen van rubber handschoenen. De correcte douaneclassificatie was daarom ‘machines voor het bereiden van vlees of gevogelte.’
  7. Kauwgom naar Singapore verzenden, is verboden. Er bestaan wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mondhygiëne en medicinale doeleinden.
  8. Wilt u ritsen naar India verzenden? Dan bent u verplicht de lengte, kleur en het materiaal van de tanden van de rits te vermelden.

Hoewel dit uitzonderlijke regels zijn, kunt ook u voor verrassingen komen te staan. Onderzoek daarom vooraf wat de eisen voor uw zendingen zijn en vraag advies aan douane-experts.
Wilt u meer weten? U kunt onze klantenservice altijd bellen op 02 752 75 75.

Vorig artikel

Ga door

Terug naar index

Ga door

Volgend artikel

Ga door