sept/okt 2015

  • Mis geen enkele exportkansen voor het MKB

Benut exportkansen voor het MKB

Deel deze pagina:

Uit recent onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat kleine en middelgrote ondernemingen een fundamentele rol in de Europese economie spelen. Sterker nog, de Commissie beschouwt het MKB en MKB-ondernemers als “de sleutel tot het waarborgen van economische groei, innovatie, werkgelegenheid en sociale integratie in de EU*”.

FedEx heeft onlangs het bedrijf Harris Interactive opdracht gegeven voor een onderzoek om inzicht te krijgen in de trends en uitdagingen van MKB-bedrijven in heel Europa. Dit zijn enkele opvallende bevindingen:

  • Slechts 38% van het MKB is 'internationaal actief', wat wil zeggen dat het producten naar ten minste één ander land exporteert;
  • Sneller groeiende kleine en middelgrote ondernemingen (52%) exporteren bijna twee keer vaker dan MKB-bedrijven die niet groeien of krimpen (28%). Dit benadrukt het belang van export nog eens om succesvol te zijn;
  • MKB-bedrijven die exporteren zijn doorgaans positiever over hun zakelijke toekomst (60% verwacht omzetgroei in het komende jaar) dan bedrijven die niet exporteren (48%);
  • De exportfrequentie naar Europese en wereldmarkten varieert van wekelijks tot maandelijks - de overgrote meerderheid verzendt minder dan 20 keer per maand.

De gemiddelde waarde van de zendingen is hoog en genereert gemiddeld meer dan € 604.000 omzet per jaar voor Europese export en bijna € 647.000 per jaar voor export naar markten daarbuiten. Voeg daaraan toe dat import en export tegenwoordig meer en meer online wordt afgehandeld en dat de fysieke bedrijfsgrootte of -locatie dus niet langer een barrière vormen om internationaal zaken te doen - en de conclusie is dat de toekomst er rooskleurig uitziet voor MKB-bedrijven met ondernemersgeest.

U kunt het European SME Export Report hier downloaden.

Goed om te weten: dankzij het wereldwijde FedEx netwerk van logistieke specialisten zijn we bij uitstek in staat commerciële trends in elk land en iedere economische sector te spotten. Aarzel dus niet om advies bij ons in te winnen over hoe u nieuwe zakelijke mogelijkheden voor uw bedrijf kunt vinden.

*Bron: Europese Commissie

Vorig artikel

Ga door

Terug naar index

Ga door

Volgend artikel

Ga door