zomer 2015

 • Ga slim met de douane om als u modeartikelen verzendt

Ga slim met de douane om als u modeartikelen verzendt

Deel deze pagina:

De mode-industrie is wereldwijd actief en ondergaat een snelle groei die met name wordt gedreven door opkomende economieën1. Niet alleen grote retailers profiteren daarvan. Ook start-ups en kleinere ondernemingen vinden nieuw groeipotentieel over de grens. Er ontstaan nieuwe verkoopkansen, maar ook nieuwe inkoopkansen met nieuwe, onderscheidende producten. Of het nu gaat om internationale inkoop, fabricage of verkoop - het helpt om slim met de douaneregels om te gaan. Inzicht in douaneregels is zelfs een must: ze verschillen van land tot land en als u ze niet volgt, kan dat leiden tot vertraging of zelfs boetes. Als u als ondernemer in de mode-industrie internationaal wilt in- of verkopen, zijn dit enkele belangrijke tips:

 1. Check textielquota en vergunningseisen.
  Voor de textielindustrie zijn lange tijd wereldwijd geldende handelsbeperkingen van kracht geweest. In de jaren ‘60 werd gewerkt met een complex mondiaal quotasysteem, dat inmiddels is afgeschaft. Sommige landen hanteren echter nog steeds quota2. Costa Rica heeft bijvoorbeeld beperkingen voor de handel in bepaalde wollen weefsels en landen als Mexico eisen dat textiel- en stoffenimporteurs een vergunning of visum3 hebben.
 2. Controleer verboden of beperkingen voor het gebruik van bepaalde stoffen.
  Veel textiel en kledingstoffen die in de mode-industrie worden gebruikt, bevatten kunststoffen of chemicaliën waarvoor verboden of beperkingen kunnen gelden. In Europa geldt dat bijvoorbeeld voor kledingstof waarin formaldehyde is verwerkt. Vraag een lijst van verboden stoffen aan bij de lokale autoriteiten en zorg ervoor dat leveranciers hun kledingstoffen testen voor u ze inkoopt.
 3. Zorg voor een correcte waardebepaling en een gedetailleerde beschrijving van de artikelen.
  Bij het importeren of exporteren van goederen is het belangrijk de juiste waarde op te geven voor het bepalen van belastingen en invoerrechten. Ook een nauwkeurige beschrijving van uw zending is belangrijk. In plaats van ‘een rol zijde' vermeldt u bijvoorbeeld 'een rol blauwe zijde met geborduurde details'. De aanvullende informatie helpt douanebeambten de juiste belastingen en invoerrechten te berekenen.
 4. Controleer of merkartikelen echt zijn en rapporteer vervalsingen.
  Er wordt geschat dat vervalsingen goed zijn voor 10% van de modehandel, waarbij riemen, handtassen en schoenen het populairst zijn4. Namaakgoederen zijn tegenwoordig steeds moeilijker te herkennen, dus ook zonder dat u zich ervan bewust bent, kunt u met vervalsingen te maken krijgen.
 5. Blijf op de hoogte van verdragen en lokale regels die dierproducten verbieden of beperken.
  De Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) is een internationaal akkoord dat de handel in wilde dieren verbiedt5. Daarnaast hanteren veel landen aanvullende wetten voor de handel in dierlijke producten. Deze wetten kunnen per markt sterk uiteenlopen. Zo is het illegaal om katten- en hondenhaar in Europa te importeren, terwijl dit in sommige delen van Azië wel is toegestaan.
 6. Zorg waar nodig voor aanvullende certificaten.
  In sommige gevallen zijn aanvullende certificaten nodig om goederen te importeren.

Het internationaal in- en verkopen van goederen kan ingewikkeld lijken. U kunt echter bij allerlei instanties terecht die u kunnen helpen, van overheidsinstellingen tot transporteurs. Bekijk bijvoorbeeld eens hoe FedEx Global Trade Manager u helpt belastingen en invoerrechten te schatten, documenten te beheren en up-to-date inzicht te krijgen in lokale marktomstandigheden.

Voor meer informatie kunt u onze klantenservice bellen op 02 752 75 75


 1. McKinsey
 2. WTO
 3. Department of Business, Innovation & Skills
 4. Dow Jones, 2014
 5. www.cites.org

 

Vorig artikel

Ga door

Terug naar index

Ga door

Volgend artikel

Ga door