zomer 2015

  • Snelle levering is essentieel – een case study

Snelle levering is essentieel – een case study

Deel deze pagina:

Has Bean Coffee: Snelle levering is de grootste uitdaging

Wie is Has Bean?
Has Bean importeert rauwe groene koffiebonen uit alle hoeken van de wereld, roostert ze op bestelling en verkoopt ze als online business-to-business groothandel vervolgens door aan onafhankelijke coffeeshops. Het bedrijf verkoopt daarnaast apparatuur, zoals koffiemachines en koffiemalers.
Has Bean verzendt gemiddeld 2 tot 3 ton bonen per week en heeft klanten over de hele wereld – zelfs in Brazilië dat zelf het grootse koffieproducerende land ter wereld is. Toch is 95% van de omzet afkomstig van klanten uit het Verenigd Koninkrijk.

Snelle levering is de grootste uitdaging
Vers gebrande koffie heeft een zeer beperkte houdbaarheid en verliest snel de unieke smaak en het aroma waarvoor de klant het product kiest. Has Bean is er dan ook ‘op gebrand’ het versproduct zo snel mogelijk bij de klant te krijgen. Particuliere klanten zijn mogelijk nog bereid een paar dagen te wachten voor hun pakjes koffie per post arriveren, maar grootverbruikers bestellen twaalf kilo of meer - en willen een snelle levering om hun voorraden op peil te houden.

Waarom FedEx Express?
FedEx bood Has Bean scherp geprijsde leveringsservices die rekening houden met de korte houdbaarheid van het product en met de verschillende hoeveelheden koffie die de klanten van Has Bean zowel in als buiten het Verenigd Koninkrijk bestellen.
Has Bean kan haar online klanten nu keuze bieden: de FedEx Express 24-uurs service, 48-uurs service of FedEx UK Courier Pack met Royal Mail postdiensten.

Hoe ging het vóór FedEx?
Het niet op tijd ophalen van zendingen, het onvermogen om grote en kleine bestellingen met evenveel gemak af te handelen, transittijden van drie of vier dagen en slechte IT-ondersteuning… Has Bean beschrijft eerdere afspraken met andere koeriersbedrijven als 'simpelweg chaotisch'.

Vooral het feit dat koeriersbedrijven geen verantwoordelijkheid nemen als er iets fout gaat, was voor Has Bean vier jaar geleden de aanleiding om met FedEx Express verder te gaan.

Een persoonlijke band
De oprichter van Has Bean beschrijft de relatie die hij en ook de rest van zijn bedrijf heeft met FedEx als eerder persoonlijk dan puur zakelijk. Hij heeft het gevoel dat FedEx er altijd voor hem is. Deze persoonlijke touch van FedEx maakt het verschil - en komt overeen met hoe Has Bean haar eigen klanten benadert. “We hebben het gevoel dat ons bedrijf daadwerkelijk wordt gewaardeerd en dat we een bedrijf zijn waarmee FedEx echt wil samenwerken, wat erg prettig is.”

Dagelijkse samenwerking
Has Bean heeft elke dag om 16.30 uur (een met FedEx Express afgesproken deadline) tussen de 150 en 200 zendingen klaarstaan om opgehaald te worden. In drukke tijden, bijvoorbeeld in de aanloop naar Kerstmis, wordt deze deadline een steeds grotere uitdaging. Als niet alle bestellingen op tijd klaarstaan, vraagt dat een flexibele aanpak - net als wanneer bijvoorbeeld door files buiten de schuld van de koerier om vertraging in de levering ontstaat. De oprichter van Has Bean beschrijft dit flexibele tweerichtingsverkeer als een van de dingen die van hem een tevreden FedEx klant maakt - samen met het feit dat hij het gevoel heeft dat FedEx zijn klandizie oprecht waardeert en werkelijk met zijn bedrijf wil samenwerken.

Toegevoegde waarde van FedEx
Has Bean vindt betrouwbaarheid (voor het bedrijf én voor haar klanten) de grootste bonus van FedEx Express. Wat Has Bean haar klanten belooft, maakt FedEx waar door simpelweg altijd op tijd te leveren. In het zeldzame geval dat er eens iets tegenzit, kan Has Bean bovendien altijd een FedEx Account Manager bellen die zich specifiek bezighoudt met het account van Has Bean. Deze Account Manager neemt de verantwoordelijkheid op zich en lost het probleem persoonlijk op - meestal binnen één werkdag.

Voor de klant is FedEx het gezicht van Has Bean
Als e-commerce bedrijf heeft Has Bean vrijwel nooit face-to-face contact met klanten. Klanten zien FedEx koeriers daardoor als het fysieke ‘gezicht’ van Has Bean. FedEx koeriers stellen zich dan ook beleefd, hoffelijk en professioneel op. Ze zijn in feite een uitbreiding van Has Bean en de fysieke vertegenwoordigers van een bedrijf dat kan worden vertrouwd - op dezelfde manier waarop FedEx Express zelf kan worden vertrouwd.
“We hebben het gevoel dat ons bedrijf daadwerkelijk wordt gewaardeerd en dat we een bedrijf zijn waarmee FedEx echt wil samenwerken, wat erg prettig is.”

Vorig artikel

Ga door

Terug naar index

Ga door

Volgend artikel

Ga door