juni editie 2017

 • Wat moet er op de handelsfactuur staan?

Wat moet er op de handelsfactuur staan?

Deel deze pagina:

Het voorbereiden en bij de douaneautoriteiten indienen van correcte en volledige handelsfacturen (Commercial Invoices ofwel CI’s) speelt een belangrijke rol in het waarborgen van een snelle, efficiënte en probleemloze wereldhandel. Fouten en nalatigheden kunnen resulteren in vertraging van zendingen, extra kosten of het achterhouden of inbeslagnemen van een volledige zending.

Basis checklist voor het maken van handelsfacturen

Gebruik onderstaande checklist en zorg ervoor dat u altijd de volgende informatie op uw handelsfacturen verstrekt, ongeacht de herkomst en bestemming van de goederen:

 • De volledige naam en het adres van zowel de afzender als de geadresseerde
 • De naam en het adres van de importeur als dit anders is dan de geadresseerde
 • Een complete en volledige beschrijving van alle goederen in de zending, inclusief:
  • de HTS (Harmonized Tariff Schedule) code tot het 6e cijfer, indien bekend (alle HTS-codes zijn wereldwijd identiek tot het 6e cijfer)
  • het land/gebied van herkomst (fabricage of productie) voor elk product in de zending
  • een opsomming van materialen in de omschrijving voor alle goederen waarvoor dergelijke informatie vereist is
  • de waarde van elk item (zowel eenheid als totaal) met een duidelijke aanduiding van de betreffende valuta
  • de reden van import (commerciële verkoop, cadeau, tentoonstelling, reparatie, enz.)

Let op specifieke verschillen per land/gebied

Sommige landen/gebieden vereisen aanvullende informatie of documentatie (bijvoorbeeld over de waarde, het land/gebied van vervaardiging of de betreffende goederen) voordat een zending kan worden ingeklaard. In andere gevallen is het vereist om voor bepaalde goederen of goederen tot/vanaf een bepaalde waarde voor een specifieke bestemming te beschikken over een certificaat van oorsprong, een formulier, vergunning of licentie van een overheidsinstelling of inklaring via een externe tussenpersoon.

Op papier of elektronisch indienen?

Meer dan 72 landen/gebieden waarin FedEx actief is, accepteren elektronische handelsdocumenten (Electronic Trade Documents ofwel ETD) voor inklaring van importzendingen. Het gebruik van ETD maakt het direct elektronisch downloaden van relevante documentatie en pre-inklaring van zendingen mogelijk als de douaneautoriteiten dit toelaten. Daarom adviseren wij u en uw leveranciers altijd gebruik te maken van de ETD-service om van snellere inklaring te profiteren. Alle landen/gebieden die ETD accepteren, vindt u hier.

LET OP: Sommige landen/gebieden hebben naast een elektronische versie nog steeds een originele papieren handelsfactuur nodig voor inklaring. Het is dus belangrijk voor elke bestemming te controleren wat nodig is. Voor informatie en advies kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

Vorig artikel

Ga door

Terug naar index

Ga door