Februari editie 2018

 • De toekomstige techtrends die de logistiek revolutionair gaan veranderen

De toekomstige techtrends die de logistiek revolutionair gaan veranderen

Deel deze pagina:

Robots, voertuigen zonder bestuurder, kunstmatige intelligentie - de toekomst van de logistiek klinkt als het script van een sciencefiction film. Toch zijn deze technologieën niet langer alleen maar fictie. Het zijn echte opkomende technologieën waaraan bedrijven als FedEx bijdragen om ze tot leven te brengen.

FedEx is als marktleider altijd een voorloper geweest en omarmt al cutting-edge technologieën sinds haar oprichting meer dan 40 jaar geleden.

Zoals FedEx CEO en voorzitter Fred Smith onlangs uitlegde: "De wereld draait om innovatie. FedEx is van plan steeds te innoveren. We geloven dat we verantwoordelijk zijn voor het creëren van bedrijfswaarde voor onze stakeholders, maar ook voor maatschappelijke waarde voor onze wereld."

De investeringen die FedEx doet op het gebied van technologische innovatie, van robotica tot kunstmatige intelligentie, konden het logistieke landschap radicaal veranderen - met gevolgen voor alles van kleine individuele zendingen tot het wereldwijd verplaatsen van wagenparken. Wat zijn nu precies de nieuwste techtrends? Dit is een voorsmaakje van wat ons te wachten staat.

 • Levering zonder chauffeur: beeld u een vloot kleine, milieuvriendelijke voertuigen in die in uw wijk rondrijden en bezorgen...zonder iemand op de bestuurdersstoel. Dit lijkt misschien fantasie, maar dit is echte technologie die wordt ontwikkeld door tech-innovators bij FedEx.

  "Waarschijnlijk zijn autonome voertuigen, een combinatie van big data en kunstmatige intelligentie, een van de grootste techtrends in het nieuws van vandaag," zegt Smith. "Het is een belangrijk gebied in termen van veiligheid, omdat 90% van alle ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten."
 • Een kunstmatige intelligentie app om een zending te starten: op een dag kunnen we misschien een zending regelen door simpelweg te praten met onze virtuele assistent Amazon Echo of Google Home. De Alexa app die momenteel door FedEx wordt ontwikkeld, wordt ontworpen om uiteindelijk commando's te begrijpen zoals 'Alexa, een zending voorbereiden' en is volledig gericht op het verminderen van tijdrovende formulieren en scrollen door menu's.

  Volgens Rob Carter, CIO van FedEx en de man in de frontlinie van de technologische innovatie van de verzendgigant, zult u "…alles mondeling kunnen regelen. Alexa zal de juiste vragen stellen om zeker te zijn dat u alles heeft voltooid. Vervolgens kunt u aan de deur van uw kantoor een vrachtwagen verwachten die de zendingen ophaalt en vervoert."
 • Eén bestuurder voor een konvooi vrachtwagens: FedEx heeft nauw samengewerkt met Peloton Technology aan ‘voertuig-platooning’. Deze hypermoderne technologie houdt in dat vrachtwagens elektronisch worden gekoppeld aan kleine groepen die ‘platoons’ worden genoemd. Door gebruik te maken van draadloze voertuig-tot-voertuig communicatie regelt de chauffeur van de truck vooraan de versnelling en het remmen van de vrachtwagens achter hem. Deze technologie lijkt aan het einde van het jaar in gebruik te zijn en is ontworpen om luchtweerstand te verminderen en brandstof te besparen.
 • Vrachtwagens die zichzelf besturen: volgens Carter kunnen we verwachten dat volledig autonome vrachtwagens binnen het volgende decennium in de verzendbranche worden ingezet. FedEx werkt samen met auto-pioniers Daimler en Volvo om dit te ontwikkelen. Volvo maakte onlangs een semiautonome reis op een snelweg in Duitsland en demonstreerde een volledig autonome bouwtruck in een mijn in Zweden.
 • Robotpersoneel: in april werd Sam, de eerste robot met klantcontact bij FedEx, ingezet bij een FedEx kantoor in New York. Een klant kon Sam haar kapotte Samsung apparaat geven, dat Sam vervolgens aan een technicus in een backoffice doorgaf. De frontoffice medewerker voltooide vervolgens de klanttransactie. Volgens Fred Smith kunnen we meer van deze robotassistenten verwachten. Andere FedEx robots zijn momenteel Lil 'Rico, Falcon en de toepasselijk genaamde Area 51.
 • FedEx Online Virtual Assistant: deze online assistent zal uiteindelijk klanten in staat stellen diensten te bestellen via spraak op mobiele apparaten - handsfree en papierloos. Simpel, maar effectief.
 • Drones voor commerciële leveringen: hoewel sommige bedrijven drones gaan gebruiken om zendingen af te leveren, vindt Carter dat ze ‘beperkte capaciteit’ hebben, omdat ze alleen objecten tot 2,5 kilo kunnen tillen en 80 kilometer kunnen vliegen. Hij zegt echter wel dat FedEx onderzoek doet naar de haalbaarheid van het gebruik van drones met vaste vleugels die vaste afstanden voor commerciële leveringen kunnen afleggen.
 • Koerier robots: FedEx heeft zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van robottechnologie, vooral in op de grond rollende robots (in tegenstelling tot drones), die zware ladingen kunnen vervoeren en grotere afstanden kunnen afleggen. Volgens Carter is er een zeer reële mogelijkheid dat we de komende jaren robots zullen zien afleveren bij onze huizen en kantoren. Stelt u zich eens een toekomst voor waarin deze technieken samen worden toegepast. U regelt uw zending via Alexa, een voertuig zonder bestuurder verschijnt voor de deur, een koeriersrobot komt naar de deur om uw pakket op te halen, neemt het mee terug naar het voertuig en gaat op weg. Behoorlijk indrukwekkend!

Voor degenen onder u die zich afvragen wat er in deze robotachtige toekomst met mensen gebeurt, heeft Fred enkele woorden van inspiratie. "Wees niet bang voor technologie, innovatie en robotica. Het maakt mensen productiever. Het maakt goederen minder duur. Het maakt het leven beter."


http://about.van.fedex.com/blog/fred-smith-innovation-speech/
https://www.technologyreview.com/s/602896/fedex-bets-on-automation-as-it-prepares-to-fend-off-uber-and-amazon/
http://www.itechpost.com/articles/80596/20170204/fedex-use-self-driving-trucks-robots-alexa-make-deliveries-easier.htm
http://www.commercialappeal.com/story/money/industries/logistics/2017/04/06/fedexs-fred-smith-dont-afraid-technology-and-robots/100085444/

Terug naar index

Ga door

Volgend artikel

Ga door