• Six Top Tips for SMEs to Boost Cross-Border Trade

Tips & Tricks > Zes toptips voor de kmo ter bevordering van de internationale handel

Zes toptips voor de kmo ter bevordering van de internationale handel

Door Raj Subramaniam,
Executive Vice President, Global Strategy and Marketing, FedEx

Lees deze zes toptips afkomstig uit het onderzoek ‘De internationale kans grijpen’ uitgevoerd in opdracht van FedEx. Voor het onderzoek, uitgevoerd door Forrester Consulting, werden meer dan 9.000 online winkelaars en 34 midden- en kleinbedrijven ondervraagd die internationale e-commerceactiviteiten ondernemen. De belangrijkste uitkomst? In 2015 moeten Europese bedrijven hun online aanbod afstemmen op uiteenlopende voorkeuren van consumenten - een ‘one size fits all’-aanpak zal niet goed uitpakken.

 1. Wees anders dan de rest
  Winkelaars die internationaal aankopen doen kunnen beïnvloed worden door uiteenlopende factoren, maar de belangrijkste reden die uit het onderzoek naar voren komt, is dat het product niet beschikbaar is in hun eigen land/gebied; 75% van de respondenten geeft aan dat dit ‘zeer invloedrijk’ of ‘invloedrijk' is.
 2. Vermeld uw producten op een vertrouwde marktplaats
  Het merendeel van de respondenten in elk land/gebied dat onderdeel uitmaakte van het onderzoek gaf aan internationale aankopen het liefst te doen bij grote online winkels of marktplaatsen die meerdere merken aanbieden.
 3. Maak gebruik van logistieke kennis
  Werk nauw samen met minstens één logistiek bedrijf. Dergelijke dienstverleners bieden wereldwijde dekking, snelle en consistente levering en concurrerende prijzen. Waar voorkeursleveranciers zich voornamelijk in onderscheiden is de service en ondersteuning bij het berekenen van belastingen en invoerrechten en het invullen van formulieren, zodat een verkoper invoerrechten vooraf in rekening kan brengen en internationaal retourneren kan vereenvoudigen.
 4. Reken alles goed door!
  Bestudeer uw huidige internationale verkeer en activiteiten. Een groot aantal onderzochte verkopers werd onbedoeld internationaal actief, omdat ze via zoekmachines of online advertenties gevonden werden door internationale klanten.
 5. Richt u op succes
  Wilt u zich verbreden of juist specialiseren? Wilt u in veel of slechts een paar markten actief zijn? Spreken uw producten veel mensen aan of zijn ze alleen gewild in bepaalde landen/gebieden? Als u zich op een klein aantal markten richt, overweeg dan of het zinvol is om meer te investeren in services zoals websitevertalingen, online advertenties en meer betaalmethoden.
 6. Tot slot
  Identificeer de juiste middelen die passen bij uw strategie en toekomstige vereisten. Denk na over services en aanbiedingen die het verschil kunnen maken voor de klanten die u wilt bereiken. Of uw klanten nu winkels vinden door mond-tot-mondreclame, zoekmachines of advertenties, een betrouwbare logistieke dienstverlener met een wereldwijd netwerk levert ongetwijfeld de beste resultaten op.