• The Global Map for Manufacturing is Being Re-Drawn - Yet Again

Tips & Tricks > De wereldkaart voor productie verandert - wederom

De wereldkaart voor productie verandert - wederom

Door Karen M. Reddington,
President, FedEx Asia Pacific

De huidige revolutionaire verschuiving in productie draait niet om geografie, en het is ook geen concurrentiestrijd tussen landen/gebieden of continenten.

Next-shoring – de productie (aanpassen en voorbereiden) vindt plaats in de buurt van de klant waar de vraag vandaan kom waar ook ter wereld - is volgens een recent rapport van McKinsey de nieuwste trend.1

Het is een beweging naar iets groters en veel complexer - naar een andere manier van denken, toegang tot innovatieve productietechnieken, verder denken dan eenvoudige cijfers en het ontwikkelen van de meest efficiënte supply chains.

Kort gezegd draait het om hoe bedrijven een stap terug moeten doen om naar het hele plaatje te kijken en betere zakelijke beslissingen te nemen.

Omdat we te land/gebied, ter zee en in de lucht vervoeren, beschikt FedEx over uniek inzicht in wereldwijde trends in allerlei sectoren.

We zien een groeiende trend binnen ons eigen bedrijf om meer ter zee te verzenden in plaats van alleen gebruik te maken van het luchtvervoer waar we bekend om staan. We zijn getuige geweest van de onderliggende verschuivingen in lonen, koopkracht en energiekosten in de 220 landen en gebieden waarin we actief zijn.

In Azië verschuift de productie naar Centraal- en West-China, Vietnam, Maleisië en Indonesië. Tegelijkertijd is China inmiddels meer dan alleen een fabriek - het is een innovatieve krachtpatser die niet alleen het beginpunt, maar ook het middelpunt van de supply chain is geworden.

Voor sommige sectoren is het verstandiger om de productie in opkomende markten in Azië te laten plaatsvinden in plaats van in de VS of Mexico, zodat de productie plaatsvindt vlak bij de grote consumentenmarkten China en India.

Toch zijn Canada en Mexico om dezelfde reden nog steeds aantrekkelijke productielocaties - vlak bij de grote Amerikaanse markt - en de bijbehorende voordelen van de North American Free Trade Agreement (NAFTA).

Maar het is geen allesomvattende oplossing. China beschikt over de schaalvoordelen en een grote beroepsbevolking, maar landen/gebieden zoals Mexico en het Verenigd Koninkrijk bieden geschoolde arbeidskrachten in belangrijke sectoren.

Innovatieve technologie zal ook een belangrijke rol spelen in de toekomst van productie en waar deze plaatsvindt. McKinsey noemt de vooruitgang in 3D-printen als een fantastische manier waarop bedrijven traditionele leveranciers van onderdelen daadwerkelijk kunnen vervangen met gericht gebruik van interne printers.2

Anderen werken aan meer zichtbaarheid voor de beste oplossing voor fabrikanten, en hoe ze inzicht kunnen krijgen in de complexe globale puzzel. De softwaretool Cost Differential Frontier, ontwikkeld door de universiteit van Lausanne en ondersteund door de US Department of Commerce, helpt bedrijven om uit te vinden wat de beste productielocatie is door arbeid, handelsfinanciering, wettelijke naleving en verzendkosten te vergelijken, en door te kijken naar zaken als toezicht en politieke en veiligheidsrisico's.

De tijd dat u gewoon goedkope met dure arbeidskosten kon vergelijken ligt ver achter ons. Voor de meeste bedrijven zal next-shoring niet uit één ding bestaan, maar uit meerdere elementen.

Moderne fabrikanten willen gevarieerde en flexibele supply chains, die op hun beurt meerdere en kosteneffectieve verbindingen met uiteenlopende, veeleisende en internationale klanten vereisen.


Bronnen
1 http://access.van.fedex.com/2015-access-25/.
2 http://www.mckinsey.com/insights/manufacturing/next-shoring_a_ceos_guide