• Understanding Customs Requirements — An Important Key To Success In The Aerospace Market

Tips & Tricks > Douane-eisen begrijpen - de sleutel tot succes in de luchtvaartsector

 

Douane-eisen begrijpen - de sleutel tot succes in de luchtvaartsector

Door Gilles Troadec
Global Sales Manager, FedEx Express

Vliegtuigonderdelen verzenden: een race tegen de klok
Een vliegtuig aan de grond houden omdat een onderdeel vervangen moet worden kan een vliegtuigmaatschappij heel wat kosten. Gederfde inkomsten en de opvang (en mogelijke compensatie) van meer dan 300 passagiers kan oplopen tot meer dan 100.000 dollar extra per dag. Dit betekent dat de verzendtijd (inclusief in- en uitklaring) voor cruciale vervangende onderdelen zo kort mogelijk moet zijn.

Maar dit is wat complexer dan eventjes een paar onderdelen verzenden. Vliegtuigen zijn zeer complexe machines en onderdelen zijn behoorlijk duur. Vanwege hun hoge prijs en zeer specifieke aard, waaronder het feit dat de onderdelen alleen voor bepaalde vliegtuigen gebruikt kunnen worden, zijn zij ook zeer zeldzaam en afkomstig uit de hele wereld. Internationaal verzenden is dan ook een belangrijk onderdeel van het repareren van vliegtuigen.

In- en uitklaring voor de luchtvaart: complexe regelgeving
In- en uitklaring is een complex aspect van de luchtvaartsector - afhankelijk van de omstandigheden kunnen verschillende douaneregelingen van toepassing zijn. Daarom is het belangrijk voor fabrikanten van vliegtuigonderdelen om de douaneregeling te kiezen die het best bij hen past.

Vliegtuigonderdelen kunnen bedoeld zijn voor een vliegtuig dat aan de grond staat op een locatie waar het niet oorspronkelijk vandaan komt. Dergelijke onderdelen zijn niet bedoeld voor lokaal gebruik, waardoor er specifieke regels gelden. Indien een onderdeel bijvoorbeeld in Europa wordt opgeslagen voor een toekomstige reparatie of om opnieuw te verzenden, valt het mogelijk onder een andere regeling.

Tips voor fabrikanten van vliegtuigonderdelen

  • Douane-expediteurs dienen voorafgaand aan de zending te worden voorzien van informatie.
  • Voor vliegtuigonderdelen die meerdere retourreizen zullen ondergaan, is het belangrijk om advies in te winnen over de juiste verzendregeling (tijdelijk of definitief) en om te overleggen met douane-expediteurs die op de hoogte zijn van de regelgeving inzake de luchtvaart. Dit kan veel tijd besparen. Om vertragingen door onvolledige informatie te vermijden, dienen afzenders een volledige omschrijving te geven van de onderdelen die verzonden worden, met de juiste douanecodes, samen met de prijs, herkomst en bestemming1.
  • Hetzelfde onderdeel kan bedoeld zijn voor civiel of militair gebruik, waarop verschillende douaneregelingen van toepassing zijn - het is belangrijk om het beoogde gebruik van het onderdeel te vermelden, zodat de juiste regeling wordt toegepast.

Bronnen
1 http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=nl,
  http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/index_en.htm