• Getting ‘Fashion Forward’ on Customs

Tips & Tricks > Mode bij de douane

Mode bij de douane

Door David L. Cunningham Jr.
Chief Operating Officer, FedEx Express

Voor beginnende modeontwerpers en kleine ondernemers is global sourcing vaak een must. Volgens schoenenondernemer Christ Ng uit Maleisië zijn "verfrissend design, uniek vakmanschap en concurrerende prijzen" redenen om grondstoffen internationaal in te kopen. Voor Juan David Martinez van Industrias Suárez, de Colombiaanse fabrikant van fietskleding, zijn de kwaliteit en prijzen van buitenlandse ritsen, kleurstoffen, hechtmiddelen en reflecterende tape cruciaal voor hun kostenmodel en productintegriteit.

Douanevoorschriften begrijpen voordat je de sprong maakt naar global sourcing is volgens Ng en Martinez echter cruciaal. Douanevoorschriften veranderen steeds en verschillen sterk per land/gebied. Als u zich niet aan de regels houdt, kan dit leiden tot grote vertragingen en hoge boetes. Christ Ng is zelf in deze valkuilen gevallen, toen complexe of gewijzigde douanevoorschriften leidden tot "ongekende financiële verliezen en kledingstukken die wekenlang bij de douane lagen".

Als u een modeondernemer bent die de volgende stap wilt nemen door goederen internationaal te verkopen of inkopen, vindt u hier enkele tips om u wegwijs te maken in de douanewereld.

 1. Controleer textielquota's en vergunningseisen.
  De textielindustrie maakt al lang onderdeel uit van internationale onderhandelingen. Sommige landen/gebieden hanteren nog steeds quota's uit de jaren 1960,1 zoals Costa Rica, om handel in bepaalde soorten wol aan banden te leggen. In markten zoals Mexico moeten importeurs van textiel en materialen een vergunning of visum hebben.2
 2. Controleer lijsten met verboden of aan beperkingen onderworpen stoffen.
  Veel materialen die in de modesector worden gebruikt, bevatten plastic of chemicaliën die verboden of aan beperkingen onderwerpen zijn, zoals textiel dat formaldehyde bevat in Europa. Vraag de lijst met verboden stoffen op bij lokale autoriteiten en controleer bij verkopers dat textiel en materialen aan alle eisen voldoen alvorens tot kopen over te gaan.
 3. Zorg voor nauwkeurige taxaties en etiketten op goederen.
  Als u goederen importeert of exporteert, zorg er dan voor dat u over een nauwkeurige taxatie beschikt met een gedetailleerde omschrijving van de inhoud van de zending. In plaats van ‘een rol zijde’ kunt u het product beter nauwkeuriger omschrijven, zoals: ‘een rol blauwe zijde met geborduurd detail’. Dit maakt het voor douanemedewerkers eenvoudiger om invoerrechten en belastingen te berekenen.
 4. Controleer de authenticiteit en maak melding van namaakproducten.
  De verkoop van namaakproducten is goed voor ongeveer 10% van de handel in mode. Met name riemen, handtassen en schoenen zijn populair.3 Het is tegenwoordig erg lastig om namaakproducten te herkennen. Het kan gebeuren dat u per ongeluk namaakproducten inkoopt voor uw volgende lijn (of juist dat uw producten worden nagemaakt).
 5. Wees op de hoogte van gebruiken en lokale wetgeving inzake dierlijke producten.
  De ‘Convention on International Trade in Endangered Species’ (CITES) is een internationale overeenkomst tussen overheden die de handel in wilde dieren verbiedt.4 Bovendien beschikken veel landen/gebieden over aanvullende wetgeving, die per markt kan verschillen. Het importeren van honden- of kattenhaar is bijvoorbeeld illegaal in Europa, maar toegestaan in sommige delen van Azië.5

Goederen internationaal inkopen of verkopen lijkt complex, maar een aantal organisaties, variërend van overheidsinstanties tot transportbedrijven, kan u helpen. Zodra u uw weg gevonden heeft, praat dan met uw transportbedrijf om uit te vinden hoe tools zoals FedEx Global Trade Manager u kunnen helpen invoerrechten en belastingen in te schatten, documentatie te beheren en inzicht te krijgen in lokale marktomstandigheden.


Bronnen
1 WTO
2 Department of Business, Innovation & Skills
3 Dow Jones, 2014
4 www.cites.org
5 www.gov.uk